Wes Brown: Manchester United Untung Besar Beli Maguire Semurah £80 Juta

Bekas pertahanan Manchester United, West Brown menganggap £80 juta untuk Harry Maguire adalah satu pencurian (steal) daripada Leicester.

Harry Maguire menyertai Man United dengan rekod sebagai pertahanan tengah paling mahal di dunia ketika ini.

Tetapi, menurut West Brown, Leicester pastinya merasa kerugian besar kerana menjual pemain itu dengan harga yang terlalu murah berbanding dengan kualiti kelas dunia ditunjukkan oleh Harry Maguire.

Wes Brown menyatakan bahawa Harry Maguire adalah pemain yang sepatutnya berharga lebih daripada £80 juta berdasarkan pasaran pada hari ini.

Jadi, kebijaksanaan Manchester United dalam rundingan membuatkan mereka berjaya mendapatkan harga lelong pada £80 juta.

Wes Brown menghabiskan masa selama 15 tahun di Old Trafford sebagai salah seorang pemain dan kerap dipuji oleh Sir Alex Ferguson sebagai profesional sejati.

Wes Brow bekas pemain pertahanan England pada satu ketika dahulu. Beliau menjulang 5 kejuaraan EPL dan 2 UCL sepanjang di Manchester United.

Jadi tak perlu nak perkenalkan lagi siapakah beliau kepada peminat Man United dan bola sepak dunia.

Brown bercakap kepada Sky Sports, beliau yakin Harry Maguire ada segala ciri-ciri yang diperlukan untuk membantu memacu United ke puncak kegemilangannya sekali lagi.

Wes Brown berkata: “Saya fikir harga £80 juta untuk Harry Maguire kelihatan agak murah pada masa kini.”

“Saya juga berpendapat beliau telah memberikan ketenangan kepada seluruh pertahanan Manchester United.”

Dari segi umur, Wes Brown menganggap Harry Maguire masih muda dan beliau sudah menunjukkan kematangan di dalam permainannya.

Maguire juga seorang bek tengah yang sangat tenang dan kental.

Brown menambah lagi: “Seterusnya, Harry Maguire masih agak muda, tetapi beliau sudah ada banyak pengalaman. Beliau mempunyai kesedaran (awareness) yang tinggi dan beliau seorang pertahanan yang sangat baik dari segi kedudukannya di atas padang.”

“Terdapat beberapa situasi di mana pemain lain tidak menyedari kehadiran beliau, tetapi itu hanya melakukan tugasnya. Dia memenangi pertarungan tandukan bola di udara dan melorongkan bola kepada rakannya.”

“Beliau menjadikan pertahanan Manchester United lebih kompak dan kental apabila beliau berada di pertahanan.”

Wes Brown percaya Manchester United S
sudah berjaya membentuk gandingan bek tengah terbaik pada ketika ini. Berbeza dengan beberapa pasukan lain yang mengambil masa agak lama untuk mencari gandingan semantap Maguire-Lindelof.

“Harry Maguire memberikan anda satu bahawa: Kita mampu melakukannya. Dan beliau benar benar mampu memberikan aura itu.”

“Misalnya ketika beliau bermain dengan Lindelof. Kedua – dua mereka adalah pasangan bek tengah yang saling melengkapi di antara satu sama lain.”

“Kadang-kadang ia memerlukan sedikit masa untuk membentuk gandingan pemain yang sesuai bergandingan. Namu, kedua-dua mereka kini telah membentuk gandingan yang sangat baik.”

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.