RASMI: Abramovich Jual Chelsea Yang Berisiko Dibekukan Kerajaan UK

Pemilik Chelsea, Roman Abramovich dengan berat hati akhirnya mengesahkan bahawa dia sedang menjual pasukan kesayangannya, Chelsea. Tetapi oligarki dari Rusia itu menyatakan bahawa proses itu akan memakan masa dan bukannya segera.

Roman Abramovich kemudian menegaskan bahawa beliau akan ‘menghalalkan’ hutang Chelsea secara peribadi dengan beliau. Di mana Chelsea dilaporkan berhutang £1.5 billion dengan Roman Abramovich,

Ini adalah atas dasar cintanya kepada kelab, dan tidak mahu ia akan menjadi beban kepada Chelsea di masa akan datang serta menyukarkan pemilik baharu.

Bukan itu sahaja, Abramovich yang sebelum ini menafikan dia menyokong perang di Rusia telah berjanji bahawa hasil daripada penjualan kelab akan diagihkan sepenuhnya kepada mangsa perang di Ukraine termasuk menyokong pemulihan pada masa panjang menerusi Yayasan Chelsea yang berkebajikan.

Dalam kenyataan rasminya, Abramovich berkata:

Saya ingin menjawab tentang spekulasi di media sejak beberapa hari lalu berhubung pemilikan saya terhadap Chelsea FC. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, saya sentiasa mengambil keputusan dengan mengutamakan kepentingan kelab. Dalam situasi semasa, saya telah mengambil keputusan untuk menjual kelab, kerana saya percaya ini adalah demi kepentingan kelab, peminat, pekerja, serta penaja dan rakan kongsi kelab.

Penjualan kelab tidak akan serta merta tetapi akan mengikut proses yang sewajarnya. Saya tidak akan meminta sebarang pinjaman dibayar balik. Ini tidak pernah mengenai perniagaan atau wang untuk saya, tetapi mengenai semangat murni untuk permainan dan kelab.

Selain itu, saya telah mengarahkan pasukan saya untuk menubuhkan yayasan amal di mana semua hasil bersih daripada jualan kelab ini akan didermakan. Yayasan itu akan menjadi untuk manfaat semua mangsa perang di Ukraine. Ini termasuk menyediakan dana kritikal untuk keperluan mendesak dan segera mangsa, serta menyokong kerja pemulihan jangka panjang.

Harap maklum bahawa ini adalah keputusan yang sangat sukar untuk dibuat, dan saya menyakitkan untuk berpisah dengan kelab dengan cara ini. Bagaimanapun, saya percaya ini adalah demi kepentingan terbaik kelab.

Saya berharap saya akan dapat melawat Stamford Bridge buat kali terakhir untuk mengucapkan selamat tinggal kepada anda semua secara peribadi. Menjadi sebahagian daripada Chelsea FC merupakan satu keistimewaan seumur hidup dan saya berbangga dengan semua pencapaian bersama kami. Kelab Bola Sepak Chelsea dan penyokongnya akan sentiasa berada di hati saya.

Terima kasih.

Koresponden Kaveh Solhekol menyatakan bahawa penjualan Chelsea tidak akan mudah. Ini kerana berdasarkan situasi semasa, penjualan kelab tersebut akan melibatkan kerajaan UK.

Jika aset Abramovich dibekukan oleh kerajaan, makan mustahil untuk Roman Abramovich untuk menjual kelab tersebut. Dan kelab tersebut boleh disita oleh kerajaan menggunakan kuasa yang mereka ada.

Kaveh dalam analisisnya berkata:

“Pertama sekali, saya nak katakan bahawa kita ada elemen waspada. Hanya kerana Roman cakap dia nak jual Chelsea, tidak bermakna dia boleh berbuat demikian.”

“Ini bergantung kepada kerajaan UK yang akan menentukan dalam beberapa hari dan minggu akan datang.”

“Jika dia didapai bersalah [di atas tuduhan terlibat dalam korupsi dan kleptokrasi] maka segala asetnya di UK akan dibekukan. Dan dia tak boleh berbuat apa apa.”

“Kenyataan rasmi Abramovich ini sangat luar biasa. Dia menyatakan dia terpaksa menjual Chelsea kerana dia percaya ini adalah yang terbaik untuk kelab dan penyokong jika dia menjual kelab ini sekarang.”

“Dia menyatakan bahawa ianya tidak akan menjadi penjualan segera. Dia akan mengikuti proses, dan lebih dahsyat apabila dia tak akan meminta balik pinjaman kelab daripadanya.”

“Dia memberikan £1.5bn kepada Chelsea [sebagai hutang kelab] sejak dia membeli kelab. Dan dia sedia menghapuskan hutang itu. Dan menubuhkan yayasan kebajikan dengan kesemua hasil jualan bersih kelab akan disalurkan kepada mangsa perang di Ukraine.”

“Ingat, dia membeli Chelsea 19 tahun lalu dalam perjanjian bernilai kira-kira £140 juta, dan dia meminta £3 bilion untuk dijual – jadi hasil bersihnya hanya di bawah £2.9 bilion, dan dia berkata bahawa wang semua akan digunakan untuk semua mangsa perang di Ukraine untuk menyediakan penjagaan kecemasan yang kritikal, menyokong keperluan kecemasan dan menyokong kerja pemulihan jangka panjang.

“18 hari lalu, Roman Abramovich berada di atas padang di Abu Dhabi ketika Chelsea menjadi Juara Dunia. Dia memegang trofi – Chelsea telah mencapai kemuncak bola sepak dunia.”

“Maju dengan sangat pantas sehingga sekarang, dan dia pada dasarnya memberikan kelab itu kepada orang lain [bukan menjualnya]. Apa yang berubah? Rusia telah menyerang Ukraine, kerajaan UK telah menyatakan mereka akan bertindak keras terhadap mana-mana oligarki Rusia yang mempunyai aset di UK yang dikaitkan dengan Rusia kerajaan atau presiden Vladimir Putin.”

“Ahli Parlimen Buruh Chris Bryant telah menggunakan Keistimewaan Parlimen untuk membaca butiran daripada dokumen Pejabat Dalam Negeri yang bocor yang katanya menyatakan Abramovich telah terlibat dalam amalan rasuah.

“Dia berkata semalam di Parlimen bahawa Abramovich berada di bawah sekatan, dan akan menjual rumah, pangsapuri dan asetnya di London. Chelsea adalah aset terbesarnya – dua minggu lalu, sebelum pencerobohan Rusia, ini tidak dapat difikirkan – tetapi kerana daripada apa yang telah dilakukan oleh Vladimir Putin, pada dasarnya dia terpaksa menjual Chelsea.”

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.