Rashford Buka Buku Sejarah Ulangtahun Tewaskan PSG, Neymar Mencarut

Marcus Rashford nampak dia masih lagi berbual-bual dengan kejayaan menyingkirkan Paris St Germain daripada Liga Juara Juara Eropah.

Neymar juga ternyata masih terkesan dengan kekalahan itu.

Marcus Rashford kelab berkongsi kembali memori indah ketika menang ke atas Paris Saint-Germain di Kota Paris.

Gol penalti Rashford pada saat akhir telah menyingkirkan pasukan serba bintang Paris Saint-Germain.

Ianya adalah malam yang paling bermakna dalam kerjaya Ole Gunnar Solskjaer. Perlawanan yang berjaya menambat hati pengurusan Manchester United untuk memberikannya kontrak secara tetap.

Manchester United berjaya bangkit daripada ketinggalan secara agregat untuk mara ke pusingan round of 16.

Rashford menyempurnakan penalti pada saat-saat akhir perlawanan. Ianya selepas Presnel Kimpembe tertampan bola dengan tangan sendiri. VAR memberikan keadilan kepada Manchester United.

Rashford merupakan ulang tahun mereka menyingkirkan PSG dan nara ke perlawanan round of 16. Mungkin nampak kecil bagi sesetengah orang. Namun itulah sejarah yang hanya dimiliki Man United.

Anda bayangkan Neymar sendiri menyatakan kegeramannya ke atas peristiwa itu. Neymar ketika itu hanya berada di bangku simpanan bersama dengan rakan rakannya kerana tak dapat bermain.

Neymar yang koyak ketika itu telah menuduh pengadil sebagai memihak kepada Man United. Dan selepas komen tidak bertamadun itu, Neymar dikenakan tindakan oleh UEFA.

Neymar tidak berpuas hati dengan penalti yang diberikan itu.

Kekoyakan Neymar itu masih lagi membekas dan belia menulis “F*****g night” pada kiriman peristiwa bersejarah itu di ruangan Instagram Marcus Rashford.

Ianya disulami dengan emoji gelak.

Kejayaan gemilang itu membawa kepada beberapa peristiwa bersejarah lain. Ini termasuk ketika Rio Ferdinand menganggap Man United sudah kembali dengan adanya Ole di tempat pemanduan.

Gary Neville dalam temuramah dengan Ole telah mengusik Ole menyatakan adakah perkara itu bersedia untuk melihat atas kontrak tetap yang bakal ditawarkan kepadanya?

Neville ketika itu bertanya: “Ole aku ada 3 soalan pantas untuk kau. Berapa lama kontrak kau nak. Apa angka kau nak dalam kontrak dan adakah kau nak dibina tugu?”

Ole dihadiahkan dengan kontrak tetap selama tiga musim di Old Trafford. Menamatkan detik interim beliau yang penuh dengan kegemilangan.

Manchester United gagal meneruskan kemaraan lebih jauh. Dan mereka kemudian gagal mara ke Liga Juara Juara Eropah pada musim berikutnya.

Namun siapa akan lupa kejayaan Man United menewaskan PSG pada hari itu.

Semua penduduk di dunia bergembira meraikan melawan pasukan terbaik dalam sejarah peradaban manusia iaitu Man United.

Lihatlah keraian di Kenya pada ketika itu;

Dan keraian Evra bersama Pogba di tempat duduk penyokong.

Sir Alex Ferguson dan Eric Cantona terus pergi menemui Ole di bilik persalinan.

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.