PETA Kecam Khabib Nurmagomedov Kerana Bergusti Dengan Beruang

Organisasi hak asasi haiwan, Ethical Treatment of Animals (PETA), telah mengecam tindakan Khabib Nurmagomedov yang bergusti dengan beruang.

Khabib sebelum ini pernah memuat naik satu status di Instagram dengan kapsyen: “Dengan sahabat lama saya.”

Ia merujuk kepada haiwan yang pernah menjadi teman dan juga rakan ‘sparring’ beliau ketika kecil.

View this post on Instagram

With my old friend 🐻 ✋🤚

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

Perkara itu terus mendapat perhatian PETA yang mendapat tahu akan video Khabib bergusti dengan beruang.

Menurut PETA, tindakan Khabib itu adalah tidak berperikemanusiaan kepada binatang. PETA juga menganggap Khabib sebagai jijik kerana bergusti dengan beruang, dan bukannya dengan lawan yang rela.

Lantas PETA meminta Khabib hanya bergusti dengan lawan yang sanggup dan memberikan persetujuan sahaja, bukannya dengan beruang.

PETA juga menuduh Khabib sebagai mempromosi kekejaman ke atas binatang dan meminta UFC mengambil tindakan.

PETA berharap UFC mengkaji semula status Khabib sebagai juara dunia, sehigga petempur UFC itu mengubah sikapnya, serta melayan haiwan dengan lebih rasa hormat.

Video Khabib Nurmagomedov bergusti dengan beruang itu sudah lama tersebar. Ketika video itu dirakam, Khabib baru berusia 8 tahun. Ketika video itu dirakam ianya tahun 1997.

Video tersebut kerap dikongsikan untuk menunjukkan kehebatan Khabib sejak kecil lagi. Namun begitu, pihak PETA nampaknya tidak gembira dan meminta Khabib untuk hanya bertarung dengan manusia sahaja.

Pengarah PETA cawangan UK, Elisa Allen memberitahu Business Insider: “Bergusti dengan beruang adalah kelakuan jijik dan menunjukkan sikap tiada hormat dan timbang rasa kepada binatang.”

“Di alam semulajadi, beruang-beruang ini mengembara merentasi wilayah yang luas, mencari makanan, berenang, menggali tanah, memanjat pokok, mencari pasangan dan menunjukkan tingkah laku yang penting kepada alam semula jadi.”

“Namun ada beberapa beruang yang malang di Rusia digunakan untuk bertinju, menari, dan untuk hiburan kuno yang lain. Biasanya beruang-beruang ini dipisahkan daripada ibu mereka sebagai anak, dirantai, diikat, dimalukan, dipukul dan dirampas semua perkara yang bermakna untuk mereka.”

“PETA menggesa Encik Nurmagomedov untuk terus hanya bergusti dengan lawan manusia yang sanggup.”

Ayah kepada Khabib sebelum ini pernah menyatakan bahawa, Khabib dan beruang itu hanyalah bermain bersama-sama.

Namun ketika itu keadaan berubah apabila Khabib dan beruang itu bergusti, dan secara tak langsung itu telah menguji karakter Khabib ketika kecil.

Walaubagaimanapun, ayahnya menyatakan Khabib dan beruang itu hanyalah bermain-main kerana mereka rapat dan mesra dengan satu sama lain. Jauh sekali ada unsur penganiayaan berlaku.

Beberapa minggu lalu, Khabib menewaskan Dustin Poirer dalam UFC 242 menerusi submission ‘rear naked choke’ untuk melebarkan rekod kemenangan sempurna kepada 28-0.

 

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.