Ole: Kami Kalah Sebab Liverpool Pasukan Long Ball Nombor Satu

Pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer telah mengeluarkan satu kenyataan yang mengejutkan.

Ole Gunnar Solskjaer ternyata tidak gembira dengan corak taktikal Liverpool yang menurutnya, Liverpool pasukan paling direct dan kaki long ball.

Manchester United tewas 2-0 di Anfield dalam aksi EPL semalam.

Gol dari Virgil van Dijk dan Mohamed Salah memberikan kemenangan berharga buat pasukan tuan rumah yang mahu menamatkan kemarau kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

“Tidak penting, sama ada keputusan hari ini mencerminkan ia keputusan yang adil atau tak, mereka menang, “katanya kepada pemberita selepas perlawanan.

“Kami mempunyai peluang dan mereka mempunyai peluang, tapi kami mempunyai beberapa peluang besar dalam perlawanan ini. Cuma Liverpool pasti akan mengatakan mereka berhak menang.”

“Mereka adalah pasukan paling direct di dalam liga ini. Mereka meletakkan anda di bawah tekanan yang sangat banyak.”

“Dan saya fikir pemain pertahanan dan pemain tengah kami telah mengawal keadaan dengan baik.”

Ole kemudian menyatakan aksi mereka semalam lebih baik daripada aksi Manchester United tahun lalu ketika berkunjung ke Anfield.

“Beza 30 mata? Mereka mengukuhkan penguasaan mereka dalam perlawanan. Mereka pasukan paling direct. Pasukan long ball dan second ball. Mereka tidak bermain terbuka.”

“Namun aksi kami hari ini lebih baik daripada tahun lau.”

https://twitter.com/utdxtra/status/1218971624738885632

“Apabila bola lambung dihantar pergi untuk Mane, Salah dan Firmino, maka sangat sukar untuk kami mengekangnya. Ini kerana mereka selalu masuk dari bahagian belakang.”

“10-15 minit terakhir kami benar-benar menekan mereka kembali. Dan ia membuat mereka kelihatan letih dan kami kelihatan sangat selesa dengan penguasaan bola.”

“Kami kelihatan kuat. Tetapi kita tidak mempunyai kualiti penyudah. Apabila anda tidak mempunyai kualiti penyudah dan hantaran akhir, maka anda tidak akan mendapat apa-apa dari tempat seperti ini. ”

“Setiap kali bocor daripada set-pieces, kami akan berasa teryk. Gol pertama itu berlaku, kerana kami tidak seperti yang kami rancang.”

“Anda perlu menutup ruang untuk Virgil kerana dia adalah salah satu sasaran utama bola set peices. Apabila dia mendapat larian yang bebas, ia tidak mudah untuk mengekang beliau.”

Komen Ole itu telah menimbulkan persoalan daripada ramai pihak. Inilah pertama kali ada pengurus yang menuduh Liverpool kaki long ball dan pasukan direct.

Ariff menyatakan Liverpool bukan sengaja bermain direct, namun terpaksa melakukannya kerana Manchester United parking bas dengan taktikal 5 pertahanan, cuma 2 pemain bersedia di atas bola.

PH Fat tak faham, celah mana Liverpool boleh digelar pasukan direct dan long ball, apabila mereka pasukan lebih tinggi penguasaan bola dan lebih banyak hantaran berbanding dengan Man United.

Penyokong Man City ini meminta agar Ole tidak mengaibkan diri sendiri dengan komen seperi itu.

Abdel berkata: “Ole ni dah mereng agaknya. Bagaimana dia boleh terfikir menggelar Liverpool pasukan long ball.”

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.