Analisis: 5 Sebab Kekalahan Chelsea Kalah Bermaruah

Chelsea semalam dikejutkan oleh Southampton di halaman sendiri. Skuad bimbingan Frank Lampard kalah 0-2 di tangan The Saints pada aksi Boxing Day.

Namun satu dunia menyaksikan bahawa Chelsea semalam kalah bermaruah di tangan Southampton.

Chelsea dikejutkan Southampton dengan kekalahan 0-2 di tempat sendiri. Ini kali pertama Chelsea kalah dalam 2 perlawanan berturut-turut di tempat sendiri sejak 2011.

Keputusan ini pastinya sangat teruk kerana Chelsea terus mempersia siakan peluang untuk menjarakkan diri daripada pesaing di bawah mereka untuk merebut slot 4 teratas.

Lebih teruk pasukan seperti Man United dan Spurs turut menang dalam aksi Boxing Day mereka.

Pemain muda Southampton, Michael Obafemi meletakkan pasukan yang bergelut nak keluar daripada zon penyingkiran, Southampton di hadapan pada separuh masa pertama.

Ini merupakan perlawanan yang Chelsea melakukan shot ke arah gol paling sedikit sejak era Frank Lampard.

Kemasukan Mason Mount memberikan tambahan tenaga di tengah. Namun dengan baki 20 minit lagi perlawanan, Nathan Redmond memastikan pasukannya menang dan membawa pulang 3 mata yang sangat berharga.

Chelsea kini tewas lima daripada tujuh perlawanan. Tiga kali kalah dalam masa sebulan, buat kali pertama sejak 2015.

Lampard berkata: “Kami menguasai perlawanan namun kami tak cukup tajam ketika memiliki penguasaan bola di sekitar kotak penalti.”

“Rasanya ini telah menjadi cerita kita dalam beberapa siri perlawanan musim ini. Kita perlu bermain lebih baik untuk memperbaiki rekod di tempat sendiri. Kita harus mencapai keputusan lebih baik di halaman sendiri.”

“Apa yang kami kena lakukan adalah, pemain di atas padang, sesiapa sahaja perlu untuk mencipta dan menjaringkan gol. Saya tahu itu perkara paling sukar di dalam bola sepak. Namun itu adalah cabaran untuk kita kita semua.”

Lampard kecewa kerana pasukannya tidak menunjukkan karakter melawan tidak mampu memberikan respon yang lebih kuat ketika ketinggalan.

Chelsea berlari, kurang 5 kilometer daripada pasukan lawan mereka Southampton. Kepa Arrizabalaga menafikan beberapa percubaan pasukan lawan. Jika tidak Chelsea akan mendapat malu lebih besar.

Chelsea kekurangan kreativiti dan tenaga di bahagian serangan. Jelas mereka tidak bermaya dalam perlawanan ini.

Lampard mahu pasukannya lebih lasak dan lebih keras di atas padang sama ada dari segi permainan dan personaliti.

Lampard juga mahu para pemainnya menunjukkan personaliti dan karakter seperti yang mereka tunjukkan ketika berhadapan dengan Spurs tempoh hari.

Berikut analisis 5 sebab kekalahan Chelsea ini adalah kekalahan bermaruah.

1. Chelsea menurunkan pemain muda

Chelsea menurunkan ramai pemain muda. Bukan sahaja dalam perlawanan ini malah sepanjang musim ini

2. Chelsea cuma kalah 0-2

Chelsea bukanlah kalah teruk sampai 4-0 seperti Leicester. Tetapi hanya 2-0. Tiada apa yang harus dimalukan dengan keputusan seperti itu.

3. Southampton menerima kekalahan yang bersih

Berbeza dengan Liverpool yang menang dengan membuatkan pemain seperti Kasper Schmeichel menuduh ada bantuan pengadil.

Di Stamford Bridge, Southampton ternyata menerima kemenangan mereka dan kekalahan Chelsea dengan terbuka dan bersih daripada sebarang kontroversi.

4. Kepa tidak membenarkan gol ketiga

Kepa Arrizabalaga ternyata menunjukkan semangat yang tinggi menafikan beberapa percubaan yang membantu Chelsea mengelak kalah lebih banyak.

5. Chelsea membuka persaingan tangga keempat

Chelsea membuka semula persaingan perebutan tangga keempat.

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.