7 Sebab Lewandowski Selayaknya Digelar Pemain Terbaik Dunia

Robert Lewandowski mendakwa bahawa dirinya paling layak untuk memenangi anugerah Ballon d’or bagi tahun 2020 ini.

Namun sayangnya penganjuran anugerah paling berprestij dalam dunia bola sepak itu terpaksa dibatalkan pada tahun ini ekoran dari penularan wabak global.

Tidak boleh dinafikan Robert Lewandowski musim ini telah mengharungi musim terbaik dalam kariernya dan hal itu diakui dengan apa yang telah beliau pamerkan.

Berikut adalah 7 sebab mengapa Robert Lewandowski seharusnya dijulang sebagai pemain terbaik dunia pada tahun ini.

Pemain yang konsisten

Konsistensi adalah kunci kepada kejayaan seorang pemain yang berjaya. Ronaldo dan Messi misalnya menjadikan konsistensi sebagai kayu pengukur kejayaan sebagai pemain profesional.

Lewandowski juga memiliki konsistensi itu. Kali terakhir beliau gagal menjaringkan lebih dari 20 gol dalam semua pertandingan, ialah pada musim 2010/11.

Tujuh dari sembilan musim yang dilalui selepas itu, Lewandowski menjaringkan 30 gol. Lima kali daripadanya beliau menjaringkan lebih 40 gol semusim.

Lebih dari seorang penjaring

Sebagai seorang penyerang, objektif utama ialah untuk menjaringkan sebanyak mungkin gol. Tetapi Lewandowski lebih daripada seorang penjaring gol untuk pasukannya.

Pemain antarabangsa Poland ini juga mempunyai kemampuan mencipta jaringan dengan menghasilkan assist.

Data dari Transfermart merekodkan Lewandowski telah merekodkan 118 bantuan gol dari 587 perlawanan sepanjang kariernya.

Secara purata, Lewandowski telah menghasilkan 1 assist untuk setiap 5 perlawanan – satu data yang boleh dibanggakan untuk seorang pemain tengah.

Pakar sepakan penalti terbaik dunia

Anda tidak ada ruang untuk berdebat, apatah lagi menafikan Lewandoski sebagai pakar sepakan penalti terbaik dunia.

Sepanjang kariernya, pemain berusia 31 tahun ini telah mengambil 53 sepakan dan hanya gagal menyempurnakannya 5 kali.

Percaya atau tidak, belum ada pemain lain dari abad ke-21 yang mempunyai ratio sebegitu.

Dan teknik yang Lewandowski gunakan juga boleh dianggap sempurna.

Manusia luar biasa

Bukan sekadar menjaringkan gol dan menghasilkan assist, Lewandowski juga mampu menampilkan permainan luar biasa yang membuatkan anda kagum.

Lewandowski menjaringkan 4 gol dalam perlawanan menentang Real Madrid pada 2013 dan 5 gol menentang Wolfsburg pada 2015.

menentang Wolfsburg, Lewandowski mengegarkan jaring lawan lima kali dalam tempoh 9 minit. Ia pasti akan dikenang sampai bila-bila jika Lewandowski adalah Messi atau Ronaldo.

Top 4 penjaring terbanyak Champions League

Pada hari ini Lewandowski adalah penjaring ke-4 terbanyak sepanjang zaman UEFA Champions League, selepas memintas Barcelona.

Beliau telah menjaringkan 66 gol dari 87 penampilan untuk Borussia Dortmund dan Bayern Munich, dengan purata jaringan 1 gol untuk setiap 1.3 perlawanan.

Jika ratio yang dijadikan perbandingan hanya Mesi yang mempunyai rekod yang lebih baik iaitu 1 gol untuk setiap 1.23 perlawanan.

Jarang sekali cedera

Selain daripada latihan, sikap juga merupakan kunci utama kepada kejayaan. Di dalam bola sepak, anda tidak akan mampu mengekalkan kecergasan dan memiliki badan berotot yang mantap jika tidak mempunyai disiplin.

Pep Guardiola pernah memuji sikap Lewandowski mengenai perkara ini, dan bercerita bagaimana sikap profesional penyerang dari Poland itu.

“Beliau sentiasa di sana (berlatih dan bermain), tidak pernah cedera, kerana beliau memberikan fokus kepada perkara sebegini.

“Beliau sentiasa tahu apakah keutamaan dan apa perkara yang penting untuk berada di tahap terbaik.”

Rekod kecederaan Lewandoski juga luar biasa. Menurut Transfermarkt, Lewandowski hanya pernah terlepas 15 perlawanan sepanjang kariernya bersama Bayern Munich kerana kecederaan.

61 gol untuk Poland

Menyerlah bersama pasukan kebangsaan adalah perkara yang penting dan amat bermakna bagi seorang pemain bola sepak.

Ia mungkin sukar untuk melihat Lewandowski menjulang trofi bersama Poland. Namun itu tidak bererti beliau tidak mengendahkan pasukan kebangsaan selama ini.

Dari 112 penampilan bersama skuad kebangsaan Poland, Lewandowski telah merekodkan 61 gol. Hanya 26 pemain lain yang mampu menjaringkan lebih banyak dari Lewandowski untuk negara masing-masing di seluruh dunia.

Rumusan

Antara pencapaian terbaik Lewandowski pada musim ini adalah, beliau merupakan pemegang kasut emas dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah, Bundesliga dan DFB Pokal.

Beliau turut menjadi nadi penting sebalik kejayaan Bayern Munich memenangi gelaran treble untuk kali kedua musim ini.

Tidak dinafikan penyerang Poland itu telah mempamerkan aksi yang sungguh luar biasa dan tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa beliau merupakan salah seorang pemain terbaik dunia ketika ini.

Dapatkan berita terkini di Telegram kami. Klik butang di bawah.